Aktuelt
Siste nytt fra RBUP
Hva har skjedd med deg? Veier inn i psykisk uhelse, og veier ut igjen.
Å spørre «hva har skjedd med deg» handler om å forstå menneskehjernens evne til tilpasning, og det gir oss mulighet til å hjelpe og endre. På veien kan vi gi barn og unge følelsen av å høre til.
Publisert:
Lyden av håp - samtaler med barn når foreldre har selvmordsatferd
Spesialrådgiver Grete vokste opp med en mamma som prøvde å ta livet sitt. Studieleder Kristin møter barn i BUP, som henvises for egne vansker, der det også kan handle om foreldres selvmordsatferd. Psykologspesialist i RVTS Øst, Synøve, veileder dem som møter foreldrene i etterkant av selvmordsforsøket, og må hjelpe dem med å tåle det som ikke er til å tåle - følelsen av å ha skadet eller sviktet sitt eget barn. Å leve med foreldres selvmordsatferd er ofte overveldende, ensomt og kaotisk for barnet. At vi hjelpere tør å snakke med dem om det som har skjedd, er veien ut av det vonde.
Publisert:
Den formbare fremtiden - ungdomstidens sårbarhet og styrke
Psykiske lidelser debuterer ofte i ungdomsårene, og forskning anslår at 59 % av oss får en psykisk lidelse innen fylte 18 år. Men takket være ungdomshjernens formbarhet, har vi en unik mulighet til å skape et solid fundament for god psykisk helse i denne fasen av livet. Forebyggende tiltak som når alle er essensielt for å lykkes, og opptrappingsplanen for psykisk helse, 2023-2033, gir mandat til å gjøre det.
Publisert:
Barnehjelpekunst
Over hundre tusen barn i Norge blir utsatt for omsorgssvikt. Hva trenger de av oss?
Publisert:
Vil fange opp dem som opplever fødselen som traumatisk
Fødsel kan være traumatisk, både for mødre og fedre. Per i dag fins det ingen måleinstrumenter for å kartlegge traumer i forbindelse med fødsel, og mange forblir derfor uoppdaget. Og hvis man ikke oppdages, får man heller ikke nødvendig oppfølging.
Publisert:
Svak dokumentasjon på gode måleegenskaper for skandinaviske versjoner av BAI
PsykTestBarn har publisert en gjennomgang av måleegenskapene av BAI (Beck Anxiety Inventory). Forskerne rapporterer at måleegenskapene i liten grad er dokumentert blant barn og ungdom i Skandinavia.
Publisert:
Ny ressurs skal støtte tjenestene i å hjelpe barn og unge
Implementere.no er en ny nettressurs for tjenester som etablerer tilbud til barn og unge. Nettsiden støtter tjenestene i arbeidet med å sikre kvalitet og varighet i tilbudene over hele landet, og er til hjelp i etablering av nye tilbud.
Publisert:
Stor variasjon i psykologenes rolle i arbeid med barn og unges psykiske helse
En gruppe forskere har sett på hvordan psykologene jobber med kommunalt psykisk helsearbeid med barn og unge. Her fant de blant annet store forskjeller mellom tilbudene kommunene gir.
Publisert:
Ungdom og kriminalitet i et familieperspektiv
Fra 8. mars kan du være med på et tre dagers kurs hos RBUP, som vi har i samarbeid med RVTS Øst. Du møter blant annet Riyadh Al-Baldawi, som virkelig er en «tungvekter» på dette området.
Publisert:
Slik jobber du kunnskapsbasert med våre digitale kunnskapsressurser
Barn og unge med psykiske helseplager har rett til effektiv og trygg behandling. For å gi dem best mulig hjelp er det viktig at fagpersoner jobber kunnskapsbasert med valg av metoder og tiltak. RKBU og RBUP tilbyr digitale ressurser som kan hjelpe klinikere, tjenesteledere og andre med dette.
Publisert:
Tjenestestøtte – samskaping på høyt nivå
– Vi trenger hjelp til å lage en robust tjeneste som har tilstrekkelig med ansatte sett opp mot hva kommuner i vår størrelsesorden bør ha, og vi trenger hjelp til å sette retning i arbeidet.
Publisert:
Områdesatsing gir bedring der behovene er størst
Staten har siden 2014 samarbeidet med flere kommuner om områdesatsinger på steder der de har avdekket store levekårsutfordringer. I Oslo ser man prosjekter med gode resultater etter satsinger.
Publisert:
Kunnskap om levekårsutfordringer kan gi barn og unge bedre liv
Barna er vår viktigste ressurs, og barns helse og livskvalitet er et viktig mål for samfunnsutviklingen. Vi ser at mulighetene ikke er like for alle barn til å leve gode liv med god helse, og disse ulikhetene er nært knyttet til de sosiale forholdene barna vokser opp under.
Publisert:
Når mor eller far prøver å ta sitt eget liv
Det å leve med en forelder som vurderer å ta livet sitt er potensielt traumatiserende for et barn. I tillegg er det fare for generasjonsoverføring av selve selvmordsatferden.
Publisert:
La de unges stemmer bli hørt i barnevernet
- Et trygt og nyttig barnevern er det som samarbeider med barnet på «ordentlig», og ser på barnet som et individ med egne rettigheter, ressurser og kunnskap om seg selv og sin familie, sier Ida Steinrem.
Publisert:
Hvordan hjelpe mødre og små barn som har flyktet fra krigen?
Hva kan det være lurt å tenke på når man ønsker å bistå mødre og små barn som har opplevd krigen i Ukraina? Vi har tatt en prat med vår Child-Parent-Psychotherapy trener, Henning Mohaupt.
Publisert:
Tidlig innsats kan hjelpe barnehagebarn med nevroutviklingsforstyrrelser
Barn med tegn til ulike nevroutviklingsforstyrrelser kan få hjelp til en bedre fungering dersom det blir oppdaget tidlig og man setter inn tiltak allerede i barnehagen.
Publisert:
Kommunikasjon og forståelse er nøkkelen i møte med flyktninger
– I utgangspunktet er nestekjærlighet og empati de viktigste faktorer i enhver mellommenneskelig relasjon, og det mest avgjørende for å møte mennesker i en vanskelig situasjon på en positiv måte, sier Leoul Mekonen.
Publisert:
En liten prat om kjærlighetssorg
I vinter skal VG skal ta opp ulike temaer om mental helse, og gi råd til avisens unge lesere. RBUP stiller med flere fageksperter for avisen, og i den anledning har vi har tatt en prat med studieleder og spesialrådgiver Grete Lillian Moen om ukas tema, nemlig kjærlighetssorg.
Publisert:
Kvalitetsbarnehager i krisetider
I forskningsprosjektet Trygg før 3 har god barnehagekvalitet for de minste vært sentralt. Men hvordan har det vært å følge opp dette i barnehagene i en pandemisituasjon?
Publisert:
Kvalitetssikring med PsykTestBarn
Jobber du med å utvikle et folkehelsetiltak i en kommune, der formålet er å bedre livskvalitet og psykisk helse hos ungdommer? Eller på en helsestasjon hvor du skal kartlegge psykisk helse hos blivende foreldre med tanke på forebygging? Da kan det elektroniske tidsskriftet PsykTestBarn være til hjelp.
Publisert: