Obligatorisk program for psykologer er en utdanning for autoriserte psykologer som har gjennomført Fellesprogrammet til Norsk Psykologforening og vil spesialisere seg i barne- og ungdomspsykologi.
Det overordnede målet for utdanningen, er at du som deltaker skal videreutvikle og utvide din kompetanse og forståelse av barn og unges psykiske helse og hvordan vi kan arbeide terapeutisk med denne målgruppen.
Kunnskap om barn og unges normalutvikling og skjevutvikling, samspill mellom foreldre og barn, og betydningen av barn og unges oppvekstarenaer, står sentralt i vår spesialistutdanning. Første semester er viet sped- og småbarn, andre semester barneskolebarn og tredje semester ungdommer. Du lærer om normalutvikling og skjevutvikling, om de vanligste tilstandsbildene vi møter i klinikk, og sentrale behandlingsmodeller. Samtidig lærer du å navigere i den kompleksiteten som ofte preger arbeidet med barn og unge. Hvordan utviklingsbehovene hos barn og unge påvirker den terapeutiske kontakten og stiller krav til relasjonsarbeid, alliansebygging og bruk av terapeutiske teknikker, blir vektlagt. I utdanningen legger vi også vekt på hvordan psykologkompetansen kan anvendes til å jobbe forebyggende.
For å sy sammen undervisning og praksis, tar du med deg klinisk materiale/film til gruppa, sånn at vi kan jobbe sammen med å forstå og tenke om de barna, unge og familiene vi møter. Mellom samlingene skriver du refleksjonsnotater hvor du blir bedt om å hente opp kliniske eksempler, og få tak i hvordan jobben du gjør berører akkurat deg på ulike måter. Vi øver opp ferdigheter i bruk av kasusformulering for å få bedre grep om hvordan strevet har utviklet seg for den enkelte, og hva som kan være god utviklingsstøtte og hjelp for å få det bedre.
Obligatorisk program er godkjent av Norsk psykologforening.
Modulen tverrfaglighet og samhandling (TS-modulen) er en integrert del av spesialistutdanningen ved RBUP og kommer i tillegg til modulen obligatorisk program.
Komplekse saker krever ofte samarbeid på tvers av etater og instanser. Det er en viktig del av psykologenes kompetanse å bidra til godt samarbeid mellom instansene. Det er også viktig å kunne ta ledelse på møter og å løse opp i konflikter.
Hva gjør jeg hvis jeg opplever at jeg blir gitt for stort ansvar inne på møtet? Hvordan skal jeg håndtere det hvis det blir konflikter mellom instansene? Hvordan reagerer jeg inne i vanskelige møter? Hva gjør jeg hvis jeg ikke har tillit til samarbeidsinstansen min? Disse og flere beslektede tema blir undervist om i TS-modulen. Modulen består av totalt 9 samlinger fordelt på fem semestre.
Etter fullført obligatorisk program starter valgfritt program.
Vi tilbyr følgende valgfrie program godkjent av Norsk psykologforening:
Studieleder
agathe.aanderaa@r-bup.no
+47 92 23 04 06
Rådgiver
renate.stendal@r-bup.no
+47 48 27 87 32