Hopp til hovedinnhold
Logo som leder til forsiden

Kognitiv atferdsterapi

Kontaktpersoner:

Hva er det?

Kognitiv atferdsterapi (KAT) er en terapiform som retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. KAT kan gjennomføres som individualterapi, gruppeterapi og/eller miljøterapi.

Et viktig mål i KAT er å bryte selvforsterkende onde sirkler som opprettholder psykiske helseproblemer. Dette gjøres ved kartlegging av vanskelige situasjoner og utforming av aktiviteter som kan være med på å gi endringer i tanker og følelser i situasjonen, samt atferden. Det gjøres også ved å utforske tanker og følelser, jobbing med endring av negative tankemønstre (kognitiv restrukturering), og stimulering til økt sosial kontakt. KAT brukes både for å forebygge utvikling av problemer, for å skape endring, og for å forebygge tilbakefall.

Hvem passer det for?

Kognitiv atferdsterapi er et paraplybegrep som dekker flere ulike terapeutiske metoder. Det er utviklet tilnærminger som er tilrettelagt for en rekke pasientgrupper med ulike former for psykiske lidelser og somatisk sykdom, både hos barn, unge og voksne.

Terapiformen passer godt å bruke når en jobber med barn og ungdom. De fleste barn og unge vil kunne forstå at måten de tenker om hendelser på, påvirker hvordan de føler og reagerer på hendelsen. De er også i stand til å lære hvordan både negative handlinger og tanker er knyttet til psykiske vansker.

KAT er vist å være effektiv ved en rekke lidelser, blant annet angst, depresjon, panikklidelser, fobier, bulimi, tvangstanker/tvangslidelser, post-traumatisk stresslidelse, bipolar lidelse, schizofreni og psykoser. Det kan også hjelpe ved sinneproblemer, fysiske helseproblemer, smerter eller utmattelse.

Hvordan ta det i bruk?

Det er per i dag ingen egen autorisasjon for å bli kognitiv terapeut. Når det er sagt så er Norsk forening for kognitiv atferdsterapi (NFKT) retningsgivende med sin totrinns (over to år) videreutdanning for å bli kognitiv atferdsterapeut. Det er tilsvarende program som blir gjennomført på andre studiesteder i Norge.

Kurs og opplæring

RBUP har tre utdanningstilbud innen kognitiv atferdsterapi for barn og unge:

Etterutdanning i kognitiv atferdsterapi for barn og unge – Et toårig løp med kognitiv atferdsterapi for barn og unge (på linje med NFKT sine trinn 1 og trinn 2)

Spesialistutdanning – Et løp på to og et halvt år, der det siste året er en metodeutdanning. Her kan du velge kognitiv atferdsterapi som metode.

Påbygging i kognitiv atferdsterapi - Ettårig påbygning/fordypning for deg som har tatt spesialistutdanningen med KAT som metode (se punktet over), eller som har tilsvarende bakgrunn.

Andre nettsteder

Tilbud i andre kompetansesentre og regioner