Hopp til hovedinnhold
Logo som leder til forsiden

Familieterapi

Hva er det?

Familieterapi ser på hvordan barn og unges fungering, utvikling og endring er knyttet til deres relasjoner med familie og omsorgspersoner, samt miljøet de lever i.

Metoden bygger på systemtenkning og kommunikasjonsteorier, og fokuserer på endring gjennom arbeid med mellommenneskelige relasjoner. Når situasjoner virker fastlåste og barn og unge har problemer, kan familieterapi bidra til å skape nye handlingsmuligheter ved å involvere flere personer i endringsarbeidet.

Familieterapi bygger på en forståelse av at problemer oppstår, vedvarer og løses i relasjoner og kontekster. Den ser på mennesker som i kontinuerlig utvikling sammen med andre, og ivaretar utviklingsperspektivet som er viktig i arbeid med barn og unges psykiske helse.

Familieterapeuter inviterer flere personer inn i endringsarbeidet og ser på familien som den beste veiviseren. Grunnholdningen er at det alltid finnes uante muligheter og flere måter å gjøre ting på. Dette oppmuntrer familieterapeuten til å fortsette å lete etter nye løsninger og identifisere det som ikke passer inn i problemfortellingene. For en familieterapeut er det viktig å holde nysgjerrigheten oppe både for familien og seg selv som fagperson.

Hvem passer det for?

Familiterapi kan benyttes i både primær- og spesialisthelsetjenesten, og kan tilpasses og samskapes med familier med ulike bekymringer og problemer. Familieterapi kan brukes alene eller sammen med andre metoder, og er spesielt nyttig når situasjoner oppleves som fastlåste og komplekse. Familieterapeuter har ferdigheter til å håndtere mange hensyn samtidig og skape varig endring sammen med viktige personer i barnas liv.

Hvordan ta det i bruk?

Familieterapeut er ikke en beskyttet tittel eller underlagt formell autorisasjon i Norge, men Norsk forening for familieterapi (NFFT) arbeider med en sertifiseringsordning i henhold til retningslinjene hentet fra European Family Therapy Association (EFTA).

Det finnes etablerte utdanningsløp som sikrer kompetansen til dem som praktiserer familieterapi. Du finner disse hos oss i RBUP samt hos VID vitenskapelige høgskole, OsloMet, Universitetet i Agder og Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Kurs og opplæring

Utdanning

RBUP har to veier for å utdanne seg innen familieterapi for barn og unge:

  • Etterutdanning i familieterapi er en toårig klinisk terapeututdanning i familieterapi med barn og unge.
  • Spesialistutdanning: en klinisk spesialistutdanning som går over to og et halvt år, der det siste året er en metodeutdanning. Her kan du velge familieterapi som behandlingsmetode.

Påbygning i familieterapi er en mulighet for fordypning etter endt spesialistutdanning med familieterapi som behandlingsmetode. Påbygningen tilsvarer andre år på etterutdanning i familieterapi.

Deltakere på utdanningene i familieterapi ved RBUP er fagpersoner som arbeider klinisk i tjenester med barn og unge. Deltakerne tar undervisningen med seg ut i klinikk og tar erfaringer og refleksjoner fra klinikk med tilbake til veiledning og undervisning. Vi har som mål at deltakerne, både under og etter endt utdanning hos oss, holder seg nysgjerrige, lærende og reflekterte som familieterapeuter.

Utdanningene i familieterapi ved RBUP gir for tiden ikke studiepoeng, men er utviklet i samarbeid med Institute of Family Therapy (IFT) i London. Samarbeidet og utviklingsarbeidet med IFT bidrar til at familieterapi ved RBUP har en internasjonal og nasjonal anerkjennelse som klinisk utdanning av familieterapeuter som jobber med barn og unge.

Kurs og nettverk

Booster i familieterapi: Workshop med nettverksbygging og erfaringsutveksling for familieterapeuter

Evalueringer

Tiltakshåndboka: familieterapi og foreldreveiledning

Andre relevante nettsteder