Hopp til hovedinnhold
Logo som leder til forsiden

Intersubjektiv terapi

Kontaktpersoner:

Hva er det?

I intersubjektiv terapi ser man på terapeutens relasjon til barnet som avgjørende for å skape nye erfaringer og gjenopprette en naturlig utviklingsprosess. Terapiformen ser på utvikling som en kontinuerlig prosess, der barnets relasjonelle erfaringer danner grunnlaget for hvordan det opplever seg selv og andre.

Målet med terapien er å styrke grunnleggende utviklingsfenomener, som selvstendighet, evne til å styre egen oppmerksomhet, gjenkjenne og håndtere egne følelser, samt fremme generell livsutfoldelse. De relasjonelle faktorene som er viktige i normal utvikling – som affektiv inntoning, deling, gjensidig regulering, delt oppmerksomhet og felles mening – er også sentrale i terapien.

Det finnes ingen fast «oppskrift» for denne terapiformen. I stedet jobbes det gjennom samskaping og deling, der selve erfaringen av deling anses som det som skaper endring. Innholdet i samtalen er underordnet; det viktige er å skape en meningsfull struktur.

Hvem passer det for?

Intersubjektiv terapi tilbyr en tidsavgrenset struktur som er tilpasset rammene innen psykisk helsevern.

Metoden er i bruk i blant annet BUP, kommunale helsetjenester, barnevern og PPT.

Vanligvis avtales 10-15 timer med et behandlingsfokus knyttet til et utviklingstema for barnet eller den unge. Samarbeid med omsorgspersoner er en naturlig del av behandlingen.

Kurs og utdanning

På RBUP tilbyr vi utdanning i intersubjektiv terapi innenfor spesialistutdanningen:

  • Intersubjektiv terapi som valgt metode i spesialistutdanningen for barnevernspedagoger, pedagoger, sosionomer og sykepleiere. Dette er en klinisk spesialistutdanning som går over to og et halvt år, der det siste året er en metodeutdanning.
  • Valgfritt program for psykologer. Som psykolog i spesialisering kan du hos oss gjennomføre valgfritt program med intersubjektiv terapi som metode..
Video: Synne Christie, Heidi Brautaset og studieleder Kristin Frisch Moe forteller om intersubjektiv terapi.

Evalueringer

Tiltakshåndboka: intersubjektiv psykoterapi